Zamestnávateľ má povinnosť zabezpečiť dezinfekčné prostriedky. Dávkovač s dezinfekčným prostriedkom má byť dostupný pri vchode na pracovisko, prípadne pri vchode do budovy a zamestnávateľ ho musí pravidelne dopĺňať. Povinnosťou je aj vykonávať pravidelnú dezinfekciu podláh a dotykových plôch (kľučky, stoly, klávesnice, dotykové plochy zábradlia a schodiska, tlačidlá, výťahy a pod.). Na toaletách zabezpečiť prívod tečúcej vody, tekuté mydlo a jednorazové papierové utierky. Minimálne raz denne sa musí vykonať dezinfekcia zariadení na osobnú hygienu.
Každá fyzická osoba v súlade s aktuálne vydaným opatrením má povinnosť prekrytia horných dýchacích ciest (rúškom, šálom, šatkou). Najnovšie opatrenie je s účinnosťou od 3. júna 2020. Povinnosť nosiť má každá osoba, bez ohľadu na zamestnanecký status, funkciu a služobné postavenie pracovníka. Zamestnávateľ, ďalej nie je povinný poskytnúť rúško zamestnancom, u ktorých nie je zvýšené riziko vystavenia zamestnanca biologickým faktorom (baktériám, vírusom a i.), a kde to nevyžadujú osobitné predpisy. ).
Pracovníkom v nemocniciach, laboratóriách a pod., musí byť rúško poskytnuté, tu ide o osobný ochranný pracovný prostriedok. U zamestnancov, pracujúcich napr. v kanceláriách sa rúško klasifikuje ako osobný ochranný prostriedok fyzickej osoby a zamestnávateľ nie je povinný ho zamestnancom poskytnúť. Povinnosť zamestnancov nosiť rúško v kanceláriách však naďalej ostáva.
Na pracoviskách je musí zabezpečiť dodržiavanie primeranej vzdialenosti medzi zamestnancami alebo zamestnancom a klientom (minimálne 2 m). Pre dodržania tohto opatrenia možno využiť rozptýlenie zamestnancov v priestore, striedanie zamestnancov alebo skrátenie času, ktorí zamestnanci strávia v menšom odstupe. V prípade tzv. open space pracovísk usmernenie odporúča, aby zamestnávateľ vykonal režimové (organizačné) opatrenie a umožnil tak časti zamestnancom vykonávať prácu z domu – home office.
Usmernenie odporúča, aby sa obmedzil fyzický kontakt s klientmi využitím on-line technológií alebo telefonickej komunikácie. Ak nie je možné zabezpečiť online rokovanie, malo by sa zvážiť prijímanie klientov alebo rokovanie s nimi v oddelených priestoroch tak, aby sa zredukovala frekvencia a počet kontaktov. V prevádzkach vybavených výťahom sa odporúča v maximálnej možnej miere obmedziť jeho používanie alebo zníženie počtu osôb na 1⁄4 maximálne povoleného počtu osôb.
Klimatizačné zariadenia považované za média prenosu ochorenia COVID-19. Potrebné je, čo najviac využívať prirodzené vetranie oknami. Usmernenie Úradu verejného zdravotníctva odporúča, aby sa pri vstupe do miestnosti otvorili okná cca na 15 minút a to najmä vtedy, keď sa tam predtým zdržiavalo väčšie množstvo ľudí.
V budovách, kde sa využívajú klimatizačné zariadení sa odporúča:
Zisťovanie telesnej teploty zamestnancov má iba odporúčací charakter. Usmernenie neprikazuje zamestnávateľom vykonávať povinné meranie teploty pri vstupe na pracovisko. Zamestnanci s príznakmi a podozrením na COVID-19 by mali zostať doma a vyhýbať sa úzkemu kontaktu s inými ľuďmi vrátane členov rodiny. Pri podozrení na ochorenie COVID-19 má zamestnanec kontaktovať svojho poskytovateľa zdravotnej starostlivosti. Prípadne regionálny úrad verejného zdravotníctva a uviesť podrobnosti o poslednom pohybe a príznakoch. Usmernenie nariaďuje, aby v prípade objavenia sa príznakov počas pracovnej doby zamestnanec o tejto skutočnosti informoval svojho nadriadeného.
Test na alkohol dychovou skúškou
V súlade so zákonom č. 124/2006 Z. z. je zamestnávateľ povinný vykonávať sústavnú kontrolu zamestnanca, či nie je v pracovnom čase pod vplyvom alkoholu. Zamestnanec je povinný podrobiť sa vyšetreniu, ktoré vykonáva zamestnávateľ alebo príslušný orgán štátnej správy. Usmernenie informuje, že doteraz neboli zistené prípady infikovania sa počas alebo v dôsledku dychovej skúšky na alkohol. V súčasne epidemiologickej situáciu by mal zamestnávateľ zvážiť odôvodnenosť testovania a riziká, ktoré sú s tým spojené.
Testovaniu na alkohol sa musí uskutočniť za dodržania všetkých príslušných bezpečnostných a hygienických zásad (používať jednorazové náustky vybavených spätnou záklopkou, ktorá zabráni subjektu nasávať vzduch späť cez náustok, nedotýkať sa prístroja, osoba vykonávajúca testovanie musí byť vybavená príslušnými OOPP).
Zdroj: www.podnikajte.sk